Salade Lyonnaise


Sieb maakt salade Lyonnaise.

Wat heb je nodig voor 4 personen? 2 bossen frisee sla, 1 baquette, 1 teen gekookte knoflook, 100 ml olijfolie, 2 eetlepels witte wijnazijn, peper, zout, 1 eetlepel mosterd, 200 gram rookspek, 1 sjalot, 4 eieren, 100 ml natuurazijn, bosje bieslook, bosje kervel.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Het binnenste, lichtkleurige gedeelte van de frisee sla eruit snijden. Doe de sla in een kom. De baquette in schuine sneetjes snijden van ongeveer 1 cm.

Pel de gekookte knoflook en smeer een bakplaat ermee in. Voeg 50 ml olijfolie toe. Wrijf de sneetjes brood beide zijde in door de knoflook en olie en bak 5 minuten in de oven. Keer deze halverwege nog een keer om.

Doe 6 eetlepels olijfolie in een kommetje, voeg er 2 eetlepels witte wijnazijn aan toe. Voeg vervolgens 1 eetlepel mosterd toe, ten slotte peper en zout naar smaak. Meng dit met een lepel.

Het rookspek in vierkante blokjes snijden van ca. 1 cm, bak ze licht aan tot ze krokant zijn. Zet de op de zijkant van het fornuis.

Haal de schil van het sjalotje en pel vervolgens de eerste laag er vanaf. Snipper deze laag heel fijn en voeg toe aan de dressing. Haal de croutons uit de oven en leg de blokjes spek ernaast op de bakplaat.

Vul een steelpannetje met water en voeg hier 100 ml natuurazijn aan toe. Breek een ei in een kommetje. Roer in de pan een kolkje en schenk hier voorzichtig het ei bij, zorg dat het ei niet aan de bodem blijft plakken. Laat deze 4 minuten op laag vuur staan, zorg dat het water net niet kookt. Laat het ei op een droge theedoek uitlekken. Herhaal deze stap met de 3 overgebleven eieren.

Scheur de sla in stukken en meng hier de dressing doorheen, verdeel de sla over 4 borden. Verdeel vervolgens ook de spekjes en de croutons over de salade. Garneer het gerecht met de bieslook en kervel en leg over elke salade een gepocheerd eitje. Voeg ten slotte zout en peper toe naar smaak.

Wil jij ook vaker genieten? Abonneer je dan via onderstaande button op het YouTube kanaal van SiebFood.