Kabeljauw met beurre blanc


Sieb maakt kabeljauw met beurre blanc.

Wat heb je nodig voor 4 personen? 4 x 150 gram kabeljauw, 800 gram opperdoezer aardappel, 2x bospeen, 150 ml witte wijn, 2x 50 gram boter, water, bosje kervel, bosje bieslook, zout en peper. Beurre blanc: 6 eetlepels witte wijnazijn, 100 ml witte wijn, 2 sjalotten, 50 ml room, 300 gram klontjes boter, zout en peper.

Kook de aardappels met schil 20 minuten op middelhoog vuur. Doe de 100 ml witte wijn, samen met de witte wijnazijn in een sauspan. Pel en snipper één van de sjalotten en doe deze bij het wijnmengel. Voeg wat peper toe. Zet de pan op het vuur en laat zachtjes inkoken.

Schil de wortels en snij deze in schuine plakjes. Doe deze in een hoge koekenpan samen met een klontje boter. Zet op het vuur met laagje water. Laat 10 minuten doorkoken. Vet de ovenschaal in met boter en leg de kabeljauw in de schaal. Voeg een klontje boter, 150 ml witte wijn en peper en zout toe aan de vis. Dek af met aluminiumfolie.

Giet de gekookte aardappels af. Pel de schil voorzichtig los van de aardappel. Haal de wortels van het vuur zonder af te gieten. Snijd de aardappels doormidden en leg deze voorzichtig naast de wortels in de pan. Laat ze zachtjes op een laag vuur staan om ze warm te houden.

Doe de afgedekte ovenschaal met kabeljauw in de oven, 10 minuten op 180 °C.

Het andere sjalotje in hele fijne snippers snijden. Voeg de room toe aan de saus en laat deze 5 tot 10 minuten zachtjes inkoken. Haal de saus van het vuur en zeef de sjalot eruit. Voeg de klontjes boter aan de overgebleven saus toe en meng dit tot een gladde saus.

Haal de vis uit de oven. Voeg het vocht van de vis toe aan de witte saus. Haal de wortels uit de pan en leg deze apart. Hak de bieslook fijn en meng dit met de aardappels. Serveer de aardappels, wortel en kabeljauw op een bord. Voeg á la minute de nog ongebakken, fijngehakte sjalot toe de saus. En pers een halve citroen zonder pitjes en voeg toe aan de saus. Schep over het gerecht. Garneer ten slotte met een paar takjes kervel en serveer.

Wil jij ook vaker genieten? Abonneer je dan via onderstaande button op het YouTube kanaal van SiebFood.